etykiety

14 sty 2010

Zielony wok

Dzisiaj otworzyliśmy kolejną książkę z naszej kolekcji książek kucharskich (myślę, że pewnego dnia trzeba będzie zrobić zdjęcie im wszystkim :)). Dziś była to norweska edycja 'Verdens beste wok' (Najlepszy wok Świata), która została kupiona na jakimś pchlim targu w Oslo za 10NOK. Tak czy inaczej przepis nosi nazwę 'Groenn wok' (Zielony wok) i możecie znaleźć go poniżej.(Nasz przepis został lekko zmodyfikowany w porównaniu z oryginalnym)

Zielony wok
Składniki:
4 łyżki oleju sezamowego
2 marchewki
1 duży por
1 duża cebula
4 duże pieczarki
1 puszka kiełków (obojętnie jakich)
sól, pieprz, papryka w proszku, sezam
1 łyżeczka sosu sojowego
3 ząbki czosnku

Potnij marchewkę oraz pora w paski, cebulę, czosnek oraz pieczarki w plasterki. Rozgrzej olej w woku i kiedy będzie wystarczająco gorący  wrzuć na niego wszystkie składniki, kiedy będzie prawie gotowe dodaj przyprawy oraz sos sojowy. Serwuj z makaronem ryżowym.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz