Garnek z ryżem i soczewicą
Składniki:
225g czerwonej soczewicy, w połówkach
60g ryżu długoziarnistego
ok 7dl bulionu warzywnego
1 por, pokrojony
3 ząbki czosnku, pokrojone
400g pomidorów pokrojonych w zalewie z puszki
1 łyżeczka mielonego kminku, chilli oraz garam masala
1 czerwona papryka pokrojona w długie paski
100g małych kwiatków brokuły
8 małych kukurydz z puszki pokrojonych wzdłuż
sól i pieprz
soczewicę, ryż i bulion gotować w granku na małym ogniu ok 15min, na patelni podsmażyć por i czosnek, dodać do garnka kiedy zacznie się broząwić, powoli dodać także pomidory, przyprawy, paprykę. Dusić pod przykryciem aż zacznie robić się miękkie, ok 5min przed końcem dodać małe różyczki borkuły (uwaga: możliwe, że podczas gotowania trzeba będzie dodawać wody)
można również podsmażyć orzeszki ziemne i serwować je na wierzchu dania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz