etykiety

13 sty 2010

Garnek z ryżem i soczewicą

Wtorek. Dzisiaj zdecydowaliśmy zrobić nareszcie coś z książki kucharskiej napisanej po norwesku, którą to zakupiłam kilka miesięcy temu. Tytuł książki to 'Rismat' (Dania z ryżu) a przepis, który zdecydowaliśmy się zrobić to: Gryte med ris og linser




Garnek z ryżem i soczewicą

Składniki:
225g czerwonej soczewicy, w połówkach
60g ryżu długoziarnistego
ok 7dl bulionu warzywnego
1 por, pokrojony
3 ząbki czosnku, pokrojone
400g pomidorów pokrojonych w zalewie z puszki
1 łyżeczka mielonego kminku, chilli oraz garam masala
1 czerwona papryka pokrojona w długie paski
100g małych kwiatków brokuły
8 małych kukurydz z puszki pokrojonych wzdłuż
sól i pieprz
 

soczewicę, ryż i bulion gotować w granku na małym ogniu ok 15min, na patelni podsmażyć por i czosnek, dodać do garnka kiedy zacznie się broząwić, powoli dodać także pomidory, przyprawy, paprykę. Dusić pod przykryciem aż zacznie robić się miękkie, ok 5min przed końcem dodać małe różyczki borkuły (uwaga: możliwe, że podczas gotowania trzeba będzie dodawać wody)
można również podsmażyć orzeszki ziemne i serwować je na wierzchu dania


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz