Tagliatelle skorzystaliśmy z przepisu poniżej na makaron wyłączając sos i oczywiście dodając trochę więcej czasu niż 6min :))
J. Olivier - tagliatelle
Sos z gorgonzoli
3 ząbki czosnku (posiekane na małe kawałki)
1 mała cebula (pokrojona w drobne paski)
oliwa z oliwek
1/2 małej cukini
150ml smietany (najlepiej takiej do kawy)
150g sera gorgonzola (pokrojonego na drone kawałki)
sól, pieprz, gałka muszkatałowa, sok z cytryny (ok 1 łyżki)
usmaż cebulę i czosnek na oliwie, kiedy będą prawie gotowe dodaj cukinię pokrojoną w kwadraty o boku ok 1cm, kiedy to się podsmaży dodaj smietanę i ser gorgonzola, czekaj aż ser się całkowicie rozpuści i dodaj przyprawy oraz sok z cytryny, można dodać też trochę startego parmezany jeśli uważacie, że sos jest niewystarczająco gęsty
kiedy makaron się ugotuje odcedzamy go i wkładamy spowrotem do garnka, dodajemy sos i mieszamy, serwujemy z tartym parmezanem na górze, sałatką oraz grzankami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz