etykiety

23 lut 2010

Cannelloni ze szpinakiem i gorgonzolą


Cannelloni ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki:
6 płatów lasagne
1 paczka mrożonego spzinaku (ok 400g)
50g Gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
50g startego żółtego sera
1 cebula (średnia)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki startego parmezanu
ok 200ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
2 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie: sos pomidorowy na spód naczynia oraz prażone ziarna słonecznika


Drobno posiekaną cebulę i czosnek smażyć na oliwie z oliwek, dodac rozmrożony i odciśnięty szpinak. Zasmażać ok 5-7min doprawic solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Gotowe zestawić z ognia, zostawić do wystygnięcia, gdy ostygnie dodać do farszu pokruszoną gorgonzolę
Ugotować płaty lasagne we wrzącej wodzie ok 7-8min następnie zblanszować je zimną wodą.
Rozpuścić masło w garnku, dodac mąkę, wymieszać do uzyskania jednolitej, jedwabistej masy, podlać połową mleka i poczekać aż zgęstnieje. Dodać przyprawy, parmezan. Gęstość sosu regulować resztą mleka.
W naczyniu żaroodpornym dno pokryć sosem beszamelowym (opcjonalnie pomidorowym). Farsz ze szpinaku podzielić na 6 części i każdą z nich zawijać w płyty lasagne następnie układać je w naczyniu.
Gotowe cannelloni pokrywamy sosem beszamelowym, tak aby pokrył on wszystkie krawędzie a następnie posypujemy startym serem.
Pieczemy w 180st. 30-40min aż się góra zarumieni.
Można posypać prażonymi nasionami słonecznika


Chleb z Guiness'em

Jeden z pyszniejszych chlebów jakie zrobiliśmy... i naprawde prosty. Przepis z naszej kolejnej ulubionej strony pracownia wypiekow


Pszenny chleb piwny
260 ml ciemnego piwa (np Guiness)
260 ml wody
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży

Wieczorem wszystkie składniki połączyć w misce - nie trzeba ich dokładnie miksować, wystarczy wymieszać łyżką.
Przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-18 h.


Ciasto przełożyć do 2 małych lub 1 długiej keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami, odstawić do wyrastania na ok. godzinę (ciasto powinno wypełnić formę) i piec w piekarniku nagrzanym do 230 st c przez 10 minut, następnie zmniejszyć temp. do 210 i dopiekać kolejne 20-30 minut. (Przed wstawieniem chleba do piekarnika, na dno wsypujemy ok. pół szklanki kostek lodu, dzięki temu powstała para sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca).
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.


Placek z Ligurii

Przepis zaczerpnięty z jedej z naszych ulubionych stron z przepisami -> kwestia smaku


Placek z Ligurii
Składniki:

• 15 g suchych drożdży instant lub 35 g drożdży świeżych
• 100 ml ciepłego mleka
• 600 g mąki
• 2 łyżeczki soli
• 4 łyżki oliwy

Nadzienie:
• 2 cebule
• 400 g pomidorów z puszki bez skórek
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• czarne oliwek
• oliwa z oliwek


Wykonanie:


Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz 350 - 400 ml ciepłej wody. Ciasto powinno być miękkie. Wyrabiać przez 15 minut, przykryć złożoną kilka razy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 i 1/2 - 2 godziny.


Cebulę obrać i pokroić na połówki a później w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, włożyć cebulę i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Cebulę zeszklić, nie rumieniąc. Dodać pokrojone pomidory, oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez kolejne 10 minut, aż sos stanie się gęsty i większość płynu odparuje.


Formę na ciasto z odpinaną obręczą, o średnicy 26 cm wysmarować oliwą, wypełnić ją wyrośniętym ciastem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na wierzchu ciasta bardzo delikatnie, po łyżeczce rozłożyć ostygnięty sos pomidorowy, odsączone z zalewy oliwki. Formę ustawić na kratce i wstawić do nagrzanego piekarnika, w 1/3 jego wysokości od dołu, aby spód placka również się zrumienił i był chrupiący zanim wierzch będzie już odpowiednio upieczony. Piec przez 30 minut (lub dłużej gdyby spód był jeszcze nie upieczony). Podawać z oliwą z oliwek.
 

Spóźnione faworki

To już przeszło tydzień minął od ostatek a ja lekko zakręcona dopiero teraz zamieszczam przepis, z którego w tym roku zrobiliśmy faworki... i przy okazji okopciliśmy całą kuchnię :)


Faworki

Składniki
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
6 żółtek
4 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki masła
2 łyżki octu
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia


Żółtka utrzec z cukrem do białości, dodawać powoli rozpuszczone i ostudzone masło, wlać ocet, zagnieść ciasto razem z mąką. Ciasto zbijać wałkiem ok 10min aż do uzyskania jedwabistej konsystencji. Rozwałkować i pociąć na paski, uformować faworki. Smażyć w gorącym i głębokim tłuszczu. Po odsączeniu obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!


11 lut 2010

Tłusty czwartek

Zgodnie z tradycja Tłustego Czwartku zrobiliśmy pączki :)

25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 żółtka
1 jajko
4 łyżki cukru waniliowego
275 g mąki
1 łyżeczka soli
35 g masła
olej do smażenia 


  • Przygotowuję rozczyn: drożdże skruszam do dużego kubka, dodaję 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
  • Jajko i żółtka ucieram z cukrem waniliowym.
  • Mąkę przesiewam do dużej miski i mieszam z solą. Do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mieszam, na koniec dodając ubite jajka. Wyrabiam przez 15 minut, dodaję stopione masło i wyrabiam jeszcze przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 2 godzinach) wałkuję go na gruby placek (można podsypać lekko mąką). Z ciasta wycinam krążki szklanką i odkładam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Podrośnięte pączki odwracam wierzchem na spód, a gdy wyrosną, (po około 1/2 godzinie) smażę w rozgrzanym oleju. Przez pierwszą minutę smażę pączki pod przykryciem później pączki przewracam na drugą stronę i smażę kolejną minutę bez przykrycia. Wyjmuję na ręcznik papierowy.
  • Polewam lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową lub tylko posypuję dużą ilością cukru pudru zmieszanego z cukrem waniliowym.
Wykończenie:
  • 3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • lukier: 1 filiżanka cukru pudru rozpuszczona w 1-2 łyżkach wody, w rondelku trzymanym na małym ogniu
  • lub cukier puder do posypania
Jesli chodzi o nadziewanie to najlepsza metoda jest chyba metoda nadziewania tak jak knedle. Ale każdy robi wedle własnego uznania :)
Smacznego!


przepis: Pączki - Kwestia Smaku

2 lut 2010

Pesto z czerwonej papryki





Pesto z czerwonej papryki 
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1/8 cebuli
3 pomidorki koktailowe
1 łyżka startego parmezanu
10 zgrillowanych orzechów nerkowca
sól, pieprz
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka skórki z cytryny


Podsmażyć czosnek, cebulę i paprykę. Poczekać aż ostygnie i zblendowac z resztą składników. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Podawać z ruccolą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. My użyliśmy tagliatelle ale można użyć każdego innego rodzaju makaronu.

 


Orzech włoski i oliwki

Znaleźliśmy przepis na penne z pesto zrobionym z oliwek i orzechów włoskich. Zdecydowaliśmy to zrobić, jednakże przepis opierał się na pesto gotowym, kupionym w sklepie, lecz my zrobiliśmy je sami. Ponieważ w domu mieliśmy tagliatelle zdecydowaliśmy się je użyć zamiast penne.

 


Pesto z oliwek i orzechów włoskich
10 zielonych oliwek
1 łyżka skórki z pomarańczy
1/2 garści orzechów włoskich
oliwa z oliwek,
sól, pieprz
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyzka soku z cytryny

Wszystkie składniki zblendować i podgrzać z odrobiną wody potem dodać do ugotowanego makaronu i wymieszać wszystko razem. Można udekorować ruccolą, pomidorami i serem feta.