etykiety

11 lut 2010

Tłusty czwartek

Zgodnie z tradycja Tłustego Czwartku zrobiliśmy pączki :)

25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 żółtka
1 jajko
4 łyżki cukru waniliowego
275 g mąki
1 łyżeczka soli
35 g masła
olej do smażenia 


  • Przygotowuję rozczyn: drożdże skruszam do dużego kubka, dodaję 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
  • Jajko i żółtka ucieram z cukrem waniliowym.
  • Mąkę przesiewam do dużej miski i mieszam z solą. Do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mieszam, na koniec dodając ubite jajka. Wyrabiam przez 15 minut, dodaję stopione masło i wyrabiam jeszcze przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 2 godzinach) wałkuję go na gruby placek (można podsypać lekko mąką). Z ciasta wycinam krążki szklanką i odkładam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Podrośnięte pączki odwracam wierzchem na spód, a gdy wyrosną, (po około 1/2 godzinie) smażę w rozgrzanym oleju. Przez pierwszą minutę smażę pączki pod przykryciem później pączki przewracam na drugą stronę i smażę kolejną minutę bez przykrycia. Wyjmuję na ręcznik papierowy.
  • Polewam lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową lub tylko posypuję dużą ilością cukru pudru zmieszanego z cukrem waniliowym.
Wykończenie:
  • 3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • lukier: 1 filiżanka cukru pudru rozpuszczona w 1-2 łyżkach wody, w rondelku trzymanym na małym ogniu
  • lub cukier puder do posypania
Jesli chodzi o nadziewanie to najlepsza metoda jest chyba metoda nadziewania tak jak knedle. Ale każdy robi wedle własnego uznania :)
Smacznego!


przepis: Pączki - Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz