23 lut 2010

Cannelloni ze szpinakiem i gorgonzolą


Cannelloni ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki:
6 płatów lasagne
1 paczka mrożonego spzinaku (ok 400g)
50g Gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
50g startego żółtego sera
1 cebula (średnia)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki startego parmezanu
ok 200ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
2 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie: sos pomidorowy na spód naczynia oraz prażone ziarna słonecznika


Drobno posiekaną cebulę i czosnek smażyć na oliwie z oliwek, dodac rozmrożony i odciśnięty szpinak. Zasmażać ok 5-7min doprawic solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Gotowe zestawić z ognia, zostawić do wystygnięcia, gdy ostygnie dodać do farszu pokruszoną gorgonzolę
Ugotować płaty lasagne we wrzącej wodzie ok 7-8min następnie zblanszować je zimną wodą.
Rozpuścić masło w garnku, dodac mąkę, wymieszać do uzyskania jednolitej, jedwabistej masy, podlać połową mleka i poczekać aż zgęstnieje. Dodać przyprawy, parmezan. Gęstość sosu regulować resztą mleka.
W naczyniu żaroodpornym dno pokryć sosem beszamelowym (opcjonalnie pomidorowym). Farsz ze szpinaku podzielić na 6 części i każdą z nich zawijać w płyty lasagne następnie układać je w naczyniu.
Gotowe cannelloni pokrywamy sosem beszamelowym, tak aby pokrył on wszystkie krawędzie a następnie posypujemy startym serem.
Pieczemy w 180st. 30-40min aż się góra zarumieni.
Można posypać prażonymi nasionami słonecznika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz