etykiety

14 sty 2010

Zielony wok

Dzisiaj otworzyliśmy kolejną książkę z naszej kolekcji książek kucharskich (myślę, że pewnego dnia trzeba będzie zrobić zdjęcie im wszystkim :)). Dziś była to norweska edycja 'Verdens beste wok' (Najlepszy wok Świata), która została kupiona na jakimś pchlim targu w Oslo za 10NOK. Tak czy inaczej przepis nosi nazwę 'Groenn wok' (Zielony wok) i możecie znaleźć go poniżej.(Nasz przepis został lekko zmodyfikowany w porównaniu z oryginalnym)

Zielony wok
Składniki:
4 łyżki oleju sezamowego
2 marchewki
1 duży por
1 duża cebula
4 duże pieczarki
1 puszka kiełków (obojętnie jakich)
sól, pieprz, papryka w proszku, sezam
1 łyżeczka sosu sojowego
3 ząbki czosnku

Potnij marchewkę oraz pora w paski, cebulę, czosnek oraz pieczarki w plasterki. Rozgrzej olej w woku i kiedy będzie wystarczająco gorący  wrzuć na niego wszystkie składniki, kiedy będzie prawie gotowe dodaj przyprawy oraz sos sojowy. Serwuj z makaronem ryżowym.








13 sty 2010

Garnek z ryżem i soczewicą

Wtorek. Dzisiaj zdecydowaliśmy zrobić nareszcie coś z książki kucharskiej napisanej po norwesku, którą to zakupiłam kilka miesięcy temu. Tytuł książki to 'Rismat' (Dania z ryżu) a przepis, który zdecydowaliśmy się zrobić to: Gryte med ris og linser




Garnek z ryżem i soczewicą

Składniki:
225g czerwonej soczewicy, w połówkach
60g ryżu długoziarnistego
ok 7dl bulionu warzywnego
1 por, pokrojony
3 ząbki czosnku, pokrojone
400g pomidorów pokrojonych w zalewie z puszki
1 łyżeczka mielonego kminku, chilli oraz garam masala
1 czerwona papryka pokrojona w długie paski
100g małych kwiatków brokuły
8 małych kukurydz z puszki pokrojonych wzdłuż
sól i pieprz
 

soczewicę, ryż i bulion gotować w granku na małym ogniu ok 15min, na patelni podsmażyć por i czosnek, dodać do garnka kiedy zacznie się broząwić, powoli dodać także pomidory, przyprawy, paprykę. Dusić pod przykryciem aż zacznie robić się miękkie, ok 5min przed końcem dodać małe różyczki borkuły (uwaga: możliwe, że podczas gotowania trzeba będzie dodawać wody)
można również podsmażyć orzeszki ziemne i serwować je na wierzchu dania


Tagliatelle z gorgonzolą

Poniedziałek. Nareszcie podjęliśmy decyzję o użyciu maszynki do robienia makaronu, którą to przytachaliśmy w walizce z Polski. Łukasz przygotował ciasto na makaron a ja zdecydowałam z czym tenże będzie. Kupiliśmy trochę gorgonzoli i smietanę, resztę składników mieliśmy w domu. Nie chcę już przeciągać tylko podaje przepis.

Tagliatelle  skorzystaliśmy z przepisu poniżej na makaron wyłączając sos i oczywiście dodając trochę więcej czasu niż 6min :))

J. Olivier - tagliatelle

Sos z gorgonzoli
3 ząbki czosnku (posiekane na małe kawałki)
1 mała cebula (pokrojona w drobne paski)
oliwa z oliwek
1/2 małej cukini
150ml smietany (najlepiej takiej do kawy)
150g sera gorgonzola (pokrojonego na drone kawałki)
sól, pieprz, gałka muszkatałowa, sok z cytryny (ok 1 łyżki)


usmaż cebulę i czosnek na oliwie, kiedy będą prawie gotowe dodaj cukinię pokrojoną w kwadraty o boku ok 1cm, kiedy to się podsmaży dodaj smietanę i ser gorgonzola, czekaj aż ser się całkowicie rozpuści i dodaj przyprawy oraz sok z cytryny, można dodać też trochę startego parmezany jeśli uważacie, że sos jest niewystarczająco gęsty
kiedy makaron się ugotuje odcedzamy go i wkładamy spowrotem do garnka, dodajemy sos i mieszamy, serwujemy z tartym parmezanem na górze, sałatką oraz grzankami





 

12 sty 2010

Flapjack i tarta - niedziela

Niedzielne popołudnie. Zrobiliśmy coś słodkiego: flapjacks oraz tarte z kiszoną kapustą i grzybami. Chcielibyśmy tym razem podzielić się przepisami na obie te rzeczy. 




Flapjacks (według przepisu Dagmy, austriackiej cukierniczki)
250g masła
100g cukru
150g syropu
500g płatków owsianych
2 pomarańcze (sok i skórka)
2  łyżeczki cynamonu
suszone owoce (śliwki, morele, rodzynki, wiórki kokosowe)
powoli podgrzewać masło z cukrem i syropem do momentu aż składniki się roztopią a masa będzie gorąca, dodać płatki, sok i skórkę z pomarańczy, cynamon oraz suszone owoce, mieszać do czasu uzyskania pasty, użyć foremek do kształtowania ciastek następnie piec je w temp. 165 stopni przez 15-20min (do czasu, kiedy uzyskają brązowy kolor), serwować ostudzone



Tarta z kiszoną kapustą i grzybami


PRZEPIS - KWESTIA SMAKU




 

11 sty 2010

Poranek o zapachu świezego chleba

Byl sobotni poranek. Po obudzeniu okazalo się, że za oknem jest -15 stopni... Jedyna myśl to taka, by zostać w domu, gdzie jest ciepło i zrobić coś smakowitego na śniadanie. Zdecydowaliśmy, że zrobimy świeże bułeczki i pochłoniemy je ze świeżym masłem. Dodatkowo zrobiliśmy sobie twarożek z białego sera zmieszanego ze śmietaną, czarnymi oliwkami, czerwoną papryką oraz cebulą. Byliśmy także w posiadaniu jeszcze wędzonego żółtego sera, który przywieźliśmy z Polski i który rewelacyjnie pasował do bułeczek z masłem.


Świeże bułeczki


Twarożek z cebulą, papryką i oliwkami 

Świeże bułeczki, masło i ser wędzony 
 

Piatkowy wieczor (08.01.2010)

Zaplanowalismy mase gotowania zaczynajac od piatku a konczac na niedzieli. Zacznijmy zatem od piatkowego wieczoru... Przygotowalismy sobie warzywa z woka z makaronem ryzowym a dla mnie jeszcze lososia w przyprawach grillowanego na patelni i podlanego mlekiem kokosowym.
 
Grillowany losos


Warzywa z woka


Warzywa z woka

Pierwszy krok

Najwyższy czas, aby zacząć blogowac. Kilkoro z moich znajomych zaproponowało, że powinnam prowadzić bloga kulinarnego nie wiedząc nawet, że takowy był już w trakcie opracowywania :). Z Łukaszem zdecydowaliśmy, że będziemy się dzielić wszystkim, co sprawia, że nasze życie jest inne i bardziej kolorowe od pozostałych. Będziemy się z Wami dzielić naszymi historiami kuchennymi oraz przygodami związanymi z podróżowaniem i odkrywaniem Norwegii i nie tylko :) Mamy nadzieję, że będziecie się dobrze bawić. Zapraszamy serdecznie.